روش های چاپ روی پارچه تنوع بسیار زیادی دارند که به ما کمک می کنند تا طرح های مختلف به صورت دقیق روی پارچه منتقل کنیم. با توجه به این که اکثر افراد به تنوع در پوشش علاقه زیادی دارند؛ بنابراین چاپ روی پارچه نیز طرفداران زیادی پیدا کرده است. شما با یادگیری روش های چاپ روی پارچه می توانید طرح موردنظر خود را با دقت روی لباس و پارچه پیاده سازی کنید. در ادامه همراه ما باشید تا با روش های چاپ روی پارچه آشنا شوید.
بهترین روش های چاپ روی پارچه
پیش از آن که روش های چاپ روی پارچه را معرفی کنیم، لازم است به طور مختصر در مورد تاریخ آغاز چاپ صحبت کنیم. در واقع چاپ یکی از قدیمی ترین دستاوردهای بشر به شمار می رود که در سده چهارم پیش از میلاد مسیح در هند به وسیله قالب یا باسمه طرح و نقش روی پارچه ایجاد شده است و پس از مدتی این هنر از هند به سمت چین نیز راه یافته است.
چاپ مستقیم روی پارچه
همان طور که از نام این روش کاملاً مشخص است، به طور مستقیم رنگ روی سطح پارچه منتقل می شود. البته باید بدانید که برای انجام این روش نیاز به دستگاه و چاپگر مخصوص دارید که گران تر از حد معمول هستند. اما در کنار قیمت بالا، دقت و کیفیت بی نظیری در اجرا دارند؛ بنابراین می توانند به خوبی قیمت گران را پوشش دهند. البته لازم است بدانید که سرعت این دستگاه در چاپ کمی پایین تر از روش های مشابه است؛ زیرا دقت بالایی دارد. در بازار این دستگاه با نام DTG شناخته می شود. جالب است بدانید این سیستم با سیستم جوهر افشان کار می کند؛ یعنی لازم است پارچه ثابت شود و به وسیله هد پرینتر رنگ روی پارچه منتقل گردد با این روش رنگ در الیاف پارچه می رود و طرح مورد نظر به وجود می آید.
چاپ مستقیم راکتیو چاپ روی پارچه
معمولاً از پارچه های سلولزی برای انجام این نوع چاپ استفاده می شود. در واقع چاپ راکتیو توسط پیوند کووالانسی بین رنگینه های راکتیو و سلولز انجام می شود. در رنگ های راکتیو اندازه مولکولی کوچک است و نسبت به سلولز حلالیت بسیار بالایی دارد. همین امر موجب می شود تا میزان درخشش رنگ ها و جذب آن ها در پارچه افزایش یابد. اگر در این نوع چاپ پارچه سلولزی به خوبی آهار گیری نشود، جذب رنگینه به پارچه به خاطر وجود میزان نشاسته بالای بافت و همچنین پیوند رنگینه ها با گروه های هیدروکسیل بسیار کاهش می یابد.
چاپ مستقیم پیگمنت چاپ روی پارچه
در صنعت چاپ پارچه دو نوع پیگمنت معدنی و آلی وجود دارد. در گذشته تمامی پیگمنت هایی که استفاده می شدند، از نوع معدنی بودند که از جمله آن ها می توان به pbc2o4 یا Chrome Yellow اشاره کرد. پیگمنت آلی در اواسط دهه ۳۰ میلادی وارد بازار شده است. با توجه به این که اتصال به شکل مکانیکی صورت می گیرد؛ بنابراین روی هر نوع پارچه ای پیگمنت ها متصل می شوند و در نتیجه جنس پارچه مطرح نخواهد بود. این روش چاپ بسیار آسان است و برای تثبیت رنگ نیازی به شستشو ندارد؛ زیرا از غلظت دهنده هایی مثل نفت و آب در خمیر چاپ استفاده می شود که آن ها در مرحله خشک شدن به شکل بخار از بافت پارچه خارج می شوند؛ بنابراین دیگر لازم نیست هزینه ای بابت شستشوی آن صرف شود.
چاپ حرارتی روی پارچه
چاپ حرارتی یکی از روش های بسیار رایج و همچنین ساده محسوب می شود که به راحتی می تواند طرح موردنظر را از یک کاغذ شفاف روی پارچه به کمک حرارت منتقل کند. با این روش می توان هر گونه طرح و رنگی را با کیفیت بسیار مطلوب پیاده سازی کرد. در این روش باید حرارتی تقریباً ۱۸۰ درجه سانتی گراد روی پارچه قرار بگیرد تا طرح منتقل شود. فقط توجه داشته باشید که برای انجام این نوع چاپ نباید پارچه موردنظر ضخیم باشد؛ زیرا رنگ پارچه، رنگ چاپ را تحت تأثیر قرار می دهد. یکی از مزایای چاپ حرارتی سرعت بسیار بالا در انتقال طرح است که برای حجم کار زیاد مناسب خواهد بود.
چاپ سابلیمیشن روی پارچه
سابلیمیشن در لغت به معنای تصعید یا تبدیل جامد به گاز است. در این روش تحت دمای ۲۰۰ درجه سانتی گراد جوهر از حالت جامد به گاز تبدیل می شود و روی پارچه نقش می بندد. این روش قابل اجرا برای پارچه و وسایل دیگری نظیر لیوان و بشقاب است. سابلیمیشن نسبت به سایر روش های چاپ هزینه زیادی دارد، ولی هیچگونه محدودیتی در تعداد نداشته و می تواند طرح را با کیفیت بسیار عالی منتقل کند.
چاپ باسمه روی پارچه
چاپ باسمه یکی دیگر از روش های بسیار رایج برای چاپ طرح های اسلامی و ایرانی است. در این نوع چاپ از قالب های مسی یا چوبی برای انتقال طرح روی پارچه استفاده می شود. به این صورت که طرح موردنظر روی این قالب ها کنده کاری شده و سپس به حالت فشرده روی پارچه قرار می گیرند تا طرح را منتقل کنند. یکی از مزایای این قالب ها قابلیت چندبار مصرف است.
چاپ روی پارچه دیجیتالی
چاپ دیجیتال نیز یکی دیگر از روش های رایج برای انتقال طرح روی پارچه است. در این روش نیاز به یک دستگاه و کامپیوتر دارید که بتوانید ابتدا طرح موردنظر را توسط کامپیوتر طراحی کنید و سپس به کمک پرینتر طرح را روی پارچه انتقال دهید. پس از آن که طرح موردنظر روی پارچه منتقل شد، لازم است پارچه وارد یک تونل حرارتی شود تا تمامی رنگ ها خشک شوند. روش دیجیتالی در زمان کوتاه می تواند تعداد زیادی طرح را چاپ کند. معمولاً برای چاپ طرح های فانتزی و خاص از چاپ دیجیتال استفاده می شود.
چاپ روی پارچه سیلک اسکرین
برای چاپ روی پارچه به روش سیلک اسکرین، لازم است از صفحه های مجزا برای هر رنگ استفاده شود. به عنوان مثال اگر طرح دارای هشت رنگ متفاوت است، باید از هشت صفحه مجهز برای انتقال طرح استفاده کرد. این روش بیشتر در مواردی که نیاز به چاپ در تیراژ بالا داریم مورد استفاده قرار می گیرد و هر چه تعداد سفارش بیشتر باشد هزینه آن پایین تر خواهد بود.
چاپ روی پارچه غلتکی یا روتاری
در این روش چاپ لازم است که ابتدا پارچه به وسیله تعدادی غلتک پرزگیری شود تا تمامی چروک های باز شوند. در مرحله بعدی نیز پارچه روی بلانکت قرار می گیرد. شابلون های روتاری برای طرح های مورد نظر به صورت استوانه ای هستند تا چاپ پیوسته انجام شود. به طور کاملاً اتوماتیک خمیر چاپ داخل غلتک های طرح تزریق شده و روی پارچه منتقل می شود.
سخن پایانی
در مطالب فوق سعی کردیم روش های چاپ روی پارچه را معرفی کنیم تا شما بتوانید بسته به نیاز خود مناسب ترین روش را انتخاب کنید. اگر در زمینه انجام چاپ روی پارچه نیاز به اطلاعات بیشتر دارید، می توانید با کارشناسان مجموعه فیری چاپ در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کنند.